Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Μάθετε τουλάχιστον να αντιγράφετε σωστά την έρευνα Global Youth Tobacco Survey!!!

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησής μου, και μετά από τη σκέψη "δεν μπορεί, κάπου θα υπάρχει το πρωτότυπο ερωτηματολόγιο στα αγγλικά", κοινοποιώ το σύνδεσμο όπου (σαφώς) το βρήκα:

 http://www.biomedcentral.com/content/supplementary/1471-2458-6-169-S1.pdf

Για να μην πολυλογώ (και επειδή δεν έχω και το χρόνο να συγκρίνω μια-μια τις ερωτήσεις για να δω ποιες συμπεριλήφθηκαν στην ελληνική έκδοση και ποιες όχι) θα σταθώ σε δυο-τρία σημεία:

1)  Η χρονολογία πάνω-πάνω είναι 2002. Η έρευνα διεξήχθη τότε με "μολύβι και χαρτί", όπως φαίνεται από τις οδηγίες προς τους ερωτώμενους σπουδαστές. Άλλωστε δεν ήταν διαθέσιμες τότε οι εύκολες και δωρεάν τεχνολογίες δημιουργίας ερωτηματολογίων online μέσω Google forms, surveymonkey κλπ.

2) Η "επίμαχη ερώτηση νούμερο 1" της προηγούμενης ανάρτησής μου, είναι βεβαίως εδώ. Αλλά προσέξτε τη διαφορά:


Μάλιστα: εδώ ο μη-καπνιστής μαθητής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ότι δεν προσπάθησε να αγοράσει τσιγάρα τις τελευταίες 30 ημέρες. Θυμηθείτε εδώ την αντίστοιχη ερώτηση της ελληνικής έρευνας:


(για σχετικά σχόλια ανατρέξτε στην προηγούμενη ανάρτηση, αν και νομίζω τα λόγια είναι περιττά...)

3) Οι ερωτήσεις στο αγγλικό ερωτηματολόγιο είναι αριθμημένες: ο μαθητής ξέρει σε πόσες ερωτήσεις πρέπει να απαντήσει, ο ερευνητής Χ συζητά με τον ερευνητή Υ σχετικά με τα πορίσματα συγκεκριμένα της "ν" ερώτησης κ.α. Στο ελληνικό ερωτηματολόγιο προφανώς θεωρήθηκε περιττή η αρίθμηση.

Να όμως που θα διαθέσω περισσότερο χρόνο τελικά στην ανάρτηση: δεν κρατιέμαι, θα δοκιμάσω το σύστημα από το σπίτι. Από IP λοιπόν που δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με τις IP του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου sch.gr, και παρά την οδηγία του εγγράφου με Α.Π 20107/Δ2-05-02-2015 του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (άρα του "μετεκλογικού" υπουργείου) που λέει

Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα
Πληροφορικής της σχολικής μονάδας, παρουσία του υπεύθυνου εκπαιδευτικού

συνδέομαι κανονικά στο ερωτηματολόγιο και προχωρώ τις σελίδες μια-μια, μπρος και πίσω, χωρίς κανένα πρόβλημα (άρα μπορεί να συμπληρωθεί από οποιοδήποτε χρήστη, μαθητή ή μη, καλοπροαίρετο ή μη, οπουδήποτε στην υφήλιο).

Επειδή πλέον έχω αρχίσει να παίρνω ανάποδες, βάζω τις πιο αλλοπρόσαλλες απαντήσεις που μπορώ να σκεφτώ: κανένα απολύτως πρόβλημα, τις δέχεται όλες. Και φτάνω σε άλλη μια ερώτηση-μαργαριτάρι:






Όπως βλέπετε, έχω σημειώσει ΟΛΕΣ τις πιθανές απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της "δεν έχω καπνίσει ποτέ". Τι νομίζετε, με εμπόδισε το σύστημα να προχωρήσω; (όχι βέβαια!)

Για να δούμε την αντίστοιχη αγγλική ερώτηση:


Δεν είναι ίδιες οι επιλογές, αλλά το θέμα δεν είναι εκεί: σε κεφαλαία γράμματα γράφει, ως όφειλε, "επιλέξτε μια μόνο απάντηση". Ή, αν δεν όφειλε, θα απέκλειε την (α) σε συνδυασμό με οποιαδήποτε από τις υπόλοιπες, κάτι πολύ δύσκολο σε ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται στο χέρι, αλλά πανεύκολο στα ηλεκτρονικά.

Συμπέρασμα: οι συντάκτες του ερωτηματολογίου δεν είχαν τη σοβαρότητα να αντιγράψουν τουλάχιστον σωστά το αντίστοιχο αγγλικό. Οι υπεύθυνοι της έρευνας δεν είχαν τη σοβαρότητα να
ελέγξουν την ορθότητα του ερωτηματολογίου. Ο υπογράφων το προαναφερθέν έγγραφο δεν είχε τη σοβαρότητα να ελέγξει ότι αυτά που γράφει το κείμενο ισχύουν! ΟΛΟΙ μαζί όμως είχαν τη σοβαροφάνεια να αναρτηθεί η έρευνα στην αρχική σελίδα του myschool, και να αποτελέσει "επιστημονική βάση για εκστρατεία ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους ανθρώπους". 

Καλώ λοιπόν τους επιστήμονες του Υπουργείου Υγείας, συγκεκριμένα τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο κ. Σωτήρη Τσιόδρα και τις υπεύθυνες κ.κ. Μαρία Συρμοπούλου και Αγγελική Κιρκίνη, να δώσουν εξηγήσεις για τα αλλοπρόσαλλα αυτά πράγματα (και μάλιστα "αναδρομικά", αφού ο τίτλος του εγγράφου είναι "Συνέχιση διεξαγωγής έρευνας"). Και με την ευκαιρία, θα σας παρακαλέσω να παραθέσετε κάποιο σύνδεσμο από έγκυρο ιστότοπο (π.χ. diavgeia.gov.gr) για το πόσο στοίχισε στον κρατικό προϋπολογισμό αυτή η ιστορία. 





 Μόλις έφαγα μια ώρα του πολύτιμου χρόνου μου για να καταγγείλω ένα όχι και τόσο κοσμοϊστορικό δείγμα του βαθμού στον οποίο μάς δουλεύουν ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις: σε εποχές λιτότητας, που ο περισσότερος κόσμος ζει με ελάχιστα χρήματα από τη μια, τεράστιες απαιτήσεις από την άλλη, κάποιοι που θεωρούν εαυτούς επιστήμονες ασπάζονται την προχειρότητα από τη μια, και καμώνονται πως υπηρετούν σημαντικά θέματα υγείας (όπως το κάπνισμα) με "επιστημονικά δεδομένα" από την άλλη.

Η σοβαροφάνεια - που δεν είναι άλλο από την παντελή έλλειψη σοβαρότητας - σε όλο της το μεγαλείο.

Μόλις πάτησα - μετά από μια ώρα - το "υποβολή" στο ερωτηματολόγιο, και πήρα αυτή την απάντηση:


Ούτε time-out που άργησα, ούτε conflict με όλες τις αντιφατικές επιλογές που σημείωσα ταυτόχρονα... ΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΟΙ "ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ" ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΩΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.











2 σχόλια:

  1. Το κουλό είναι ότι μια μέρα μου λένε στο σχολείο ´δες αυτη την έρευνα για το καπνισμα' - Εγώ; - Ναι ειναι για τον πληροφορικο!!!! .
    Συσχέτιση που μου γεννησε υποψιες για προχειροτητες.
    Συγχαρητηρια που τις ξεσκεπασες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ... αν δεν αρχίσουμε όλοι να ξεσκεπάζουμε μια ζωή θα εισπνέουμε τη μπόχα από τις λαμογιές. Έχω στείλει το link στους υπεύθυνους και στα δυο Υπουργεία, δεν θα τούς αφήσω ήσυχους. Έπεται συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή