Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Φεστιβαλισμοί και "Ευαισθησίες"...

Χτες βράδυ ήμουν στην εναρκτήρια βραδιά του Saristra Festival στα παλιά Βλαχάτα Σάμης... Μια καθ'όλα αξιόλογη διοργάνωση, σε ένα αλλόκοσμο, μαγικό τοπίο γεμάτο μνήμες. Εικόνες, ήχοι, δρώμενα, κόσμος κάθε ηλικίας, ζωντάνια και αισιοδοξία παντού. Ειδικά αυτή, την έχουμε ανάγκη: κάθε ψήγμα αισιοδοξίας που βρίσκουμε μπροστά μας το αρπάζουμε λαίμαργα και το αποστάζουμε, για να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται.

Όμως ένα μπουκαλάκι 30ml ακριβό άρωμα όσο και να το στίψεις, 11 μήνες δεν κρατάει. Επειδή θέλεις κάθε μέρα να το φοράς και να το απολαμβάνεις, ένα μήνα και πολύ θα σου βγάλει.
Και ο μήνας αυτός έχει ονοματεπώνυμο: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ. 

Τον Αύγουστο λοιπόν η Κεφαλονιά φοράει τα καλά της και δια των τοπικών της αρχόντων μοιράζει απλόχερα συναυλίες... θεατρικά... φεστιβάλ... εκδηλώσεις προσεγμένες που καλύπτουν μεγάλο φάσμα καλλιτεχνικών ρευμάτων και προτιμήσεων. Ενίοτε ο Δήμος βρίσκει την ευκαιρία να εκδηλώσει πολιτιστικές και κοινωνικές ευαισθησίες, στηρίζοντας νέους δημιουργούς και συν-διοργανώνοντας εκδηλώσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Σκοπός της ανάρτησης αυτής δεν είναι να σαμποτάρει και να υποσκάψει την αξία των εκδηλώσεων αυτών, ούτε να αποθαρρύνει τον κόσμο από το να τις παρακολουθήσει: κάθε άλλο! Ενημερωθείτε από τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, τις αφίσες και το τοπικό ραδιόφωνο, επιλέξτε αυτές που σας ταιριάζουν και καλή απόλαυση να έχετε!

Επειδή όμως οι περισσότεροι από σας ενδεχομένως να μη χρειάζεται να στίψετε το μπουκαλάκι για να βγάλετε και τους υπόλοιπους 11 μήνες του χρόνου, δυο λόγια για τα πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα του νησιού πίσω από τη βιτρίνα του Αυγούστου:

  • Καφενείο Καμπάνας, Αργοστόλι. Πολιτιστικό μνημείο του τόπου μας που ήταν επισκέψιμο και λειτουργούσε μέχρι και το Μάιο 2013, προσφέροντας παράλληλα απασχόληση σε άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Με δημοσιεύσεις στο διεθνή τύπο για την κουζίνα του. Το έκλεισε ο Δήμος Κεφαλονιας λόγω "κακοδιαχείρισης" της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής... λίγες μέρες μετά πήγε σύσσωμη η κοινωνική και πολιτιστική αντιπροσωπεία του Δήμου στις Βρυξέλλες για την εκδήλωση "Κεφαλονιά, το νησί της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και του  Διαλόγου" υπό την αιγίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Παραμένει προκλητικά κλειστό παρά τη διεθνή κατακραυγή. Δείτε πηγές για όλα τα παραπάνω στο σχετικό λήμμα της Wikipedia. 
  • Θα μου πείτε "κακοήθειες". "Δεν υπάρχουν χρήματα στην εποχή μας για την εξυγίανση προβληματικών κοινωνικών επιχειρήσεων". Μην ανησυχείτε, σας πρόλαβε άλλος: ο αντιδήμαρχος τουρισμού και κοιν. προστασίας Ευάγγελος Κεκάτος (επικεφαλής παρεμπιπτόντως της παραπάνω αποστολής αλληλεγγύης) αυτήν ακριβώς την απάντηση έδωσε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Όμως δεν μας είπε πόσο στοίχισε η "υψίστης πολιτιστικής αξίας" συναυλία της Ελένης Φουρέιρα και τα πυροτεχνήματα που τη συνόδεψαν στα εγκαίνια του Χριστουγεννιάτικου Χωριού (διότι οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν Γιάννη Αγγελάκα και Monika στα εδάφη μας, για τους ιθαγενείς που διαχειμωνεύουν είναι άλλο το ρεπορτόριο). Δεν είπε πόσο στοίχισαν τα ταξίδια του ανά την υφήλιο για να προωθήσει την Κεφαλονιά ως τουριστικό προϊόν (με αμφίβολα αποτελέσματα, δείτε εδώ για μείωση 40% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2016 ενώ σε διπλανά νησιά σημειώνεται αύξηση). Και κυρίως: ο αντιδήμαρχος δεν είπε πόσες "προβληματικές" επιχειρήσεις που προσέφεραν απασχόληση και κοινωνική αποδοχή σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού - ενώ παράλληλα αναδείκνυαν την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας - θα μπορούσαν να εξυγιανθούν με τα χρήματα που αντιστοιχούν στις ανούσιες σπατάλες του Δήμου Κεφαλονιάς. 
  •  Ράμπες για ΑμΕΑ και άλλα άτομα περιορισμένης κινητικότητας κατά μήκος της Λεωφόρου Ριζοσπαστών στο Αργοστόλι. Για προσπαθήστε να κάνετε μια βόλτα στο κόσμημα της πόλης - "το δρόμο με τους φοίνικες" όπως τον αποκαλούν πολλοί - με αναπηρικό αμαξίδιο, ή με μωρό σε καροτσάκι. Θα σας πω εγώ πώς θα καταλήξετε: να κάνετε ζιγκ-ζαγκ από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο αναζητώντας την πλευρά όπου η ράμπα φτιάχτηκε και δεν έμεινε στο στάδιο της χάραξης (μια δεκαετία τώρα). Το θέμα αυτό αποτέλεσε βασικό σημείο - με φωτογραφικά ντοκουμέντα - της αναφοράς κατά του Δήμου Κεφαλονιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η αναφορά έληξε την 1η Ιουλίου. Η τουριστική σεζόν σε αιχμή. Οι ράμπες ΑΚΟΜΑ δεν έγιναν. Αυτό λέει πολλά τόσο για την ευαισθησία του Δήμου Κεφαλονιάς, όσο και για την αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 Και να προσφέρω και έναν επίκαιρο παραλληλισμό: χτες βράδυ ήταν και η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Για ένα μήνα η Βραζιλία στο φως της δημοσιότητας, φορώντας τα καλά της. Τη δυστυχία που κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα, πόσοι θα την αναλογιστούν; Πόσοι θα κάνουν κάτι για να την απαλύνουν; 

Αρκούν αυτά για έναν προκαταρκτικό προβληματισμό. Κατά τα άλλα, απόψε θα παρακολουθήσω την εκδήλωση του Υπερίωνα στο Ληξούρι. Δεν θα καταβάλω την προαιρετική είσοδο των 5 Ευρώ: λυπάμαι αλλά όπου βλέπω "σφραγίδα" Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ, Δήμου Κεφαλονιάς, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και λοιπών φορέων τοπικών αρχόντων λειτουργώ αντανακλαστικά με καχυποψία*. Μη με παρεξηγήσετε. Ανταλλάσσω τη χρηματική συνεισφορά με πράξεις: μόλις καταλαγιάσουν οι αλλαλαγμοί του Αυγούστου θα χαρώ πολύ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας οι διαχειμωνευόμενοι στο νησί για να έχουν επιτέλους οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού της Κεφαλονιάς την κοινωνική ένταξη και την υποδομή που αξίζουν. Και συγκεκριμένα, σε σχέση με αυτά που ανέφερα παραπάνω: 1) Καφενείο της Καμπάνας: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να δοθεί λύση 2) Ράμπες: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να κατασκευαστούν. Και έπεται και συνέχεια. Καλό Αύγουστο σε όλους.

*Το ίδιο ισχύει και για το Φεστιβάλ Σαρίστρα. Καλά η χορηγία του Lidl, την "προσπέρασα" καταλογίζοντας την πρωτοβουλία στα προγράμματα "εταιρικής κοινωνικής ευθύνης" που βλέπουμε παντού γύρω μας. Όμως ότι το Σαρίστρα είναι ΜΚΟ και συν-διοργανωτής είναι η Περιφέρεια και η ΚΕΔΗΚΕ το διαπίστωσα μετά, και επαγρυπνώ. Απλά αυτό.




1 σχόλιο: