Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Πλατειολογία

Ενημέρωση μετά τη συνεδρίαση του ΤΕΕ: άκουσα με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των ενδιαφερομένων και των συναδέλφων στα τεχνικά θέματα της ημερησίας διάταξης, δλδ. τα προβλήματα του σχολικού συγκροτήματος στο Φαραώ, τις πλημμύρες στην Πύλαρο και το έργο της πλατείας Αργοστολίου. Επισήμανα τα τεράστια προβλήματα ασφάλειας του εργοταξίου της πλατείας και στη συζήτηση θίχτηκαν κι άλλα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν (π.χ. επικινδυνότητα των λαμαρινών εν όψει κακοκαιρίας, παιδιά περνούν κάτω από το κενό μεταξύ λαμαρινών και οδοστρώματος για να μπουν στην πλατεία να παίξουν κ.α.). Συμφωνήθηκε να ζητηθούν διευκρινίσεις από τους αρμόδιους ώστε να γίνουν ενέργειες στην κατεύθυνση της προστασίας του κοινού που κινείται πέριξ της πλατείας. Ο κ. Σαμούρης μού ζήτησε να παραστώ στο επικείμενο δημοτικό συμβούλιο όπου θα συζητηθούν τα εν λόγω θέματα. Κ. Σαμούρη εργάζομαι σε εσπερινό σχολείο και την ώρα διενέργειας των συμβουλίων βρίσκομαι στην εργασία μου. Αλλά και έτσι να μην ήταν, δεν νομίζω ότι θα προσθέσει κάποια αξία στη συζήτηση ή στη ζωή μου η παρουσία μου εκεί: είμαι βέβαιη ότι οι δημοτικοί παράγοντες έχουν αντιληφθεί πλήρως την ανησυχία των απλών πολιτών και την αγανάκτησή μας για την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζουν τα αυτονόητο δικαίωμα να κυκλοφορούμε με ασφάλεια στην πόλη μας. "Είναι θέμα παιδείας" ακούστηκε ότι δήλωσε ο κ. Λυκούδης. Διαβάστε παρακαλώ την απάντησή μου στο δημοσίευμα του κ. Κεκάτου: πιστεύω θα συμφωνήσετε ότι τα αιτήματά μας ανακύπτουν ΑΚΡΙΒΩΣ από την ευρωπαϊκή παιδεία που κατ'επίφαση ασπάζεστε εκεί στο Δήμο. Γιατί οι επικίνδυνες κακοτεχνίες και πατέντες στην περίφραξη μόνο Ευρωπαϊκή παιδεία δεν θυμίζουν: μάλλον τριτοκοσμικές καταβολές έχουν... 

Ο αγαπητός συνάδελφος και Διευθυντής του 2ου Λυκείου Αργοστολίου κ. Ιωάννης Κοσμάτος ενημερώνει για τα προβλήματα του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Φαραώ. 

Λεπτομέρεια από ευάλωτο στις πλημμύρες σημείο της Πυλάρου. Αναλύθηκε εκτενώς η κατάσταση στην περιοχή με εποπτικό εργαλείο το Google Earth και οι συνάδελφοι μηχανικοί πρότειναν τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης μελλοντικών καταστροφών.

Κάτοψη του σχεδίου ανάπλασης της πλατείας Αργοστολίου. Όταν ολοκληρωθεί το έργο οι ποδηλάτες θα κάνουν "γύρω-γύρω όλοι" μέχρι να βρεθούν κονδύλια για την επέκταση του ποδηλατόδρομου προς Μαϊστράτο και Γήπεδο. 

Κ. Κεκάτε σας ευχαριστώ για τον ευφάνταστο όρο που επινοήσατε για να περιγράψετε εκείνους που κρίνουν τα έργα της πλατείας. Για μια ακόμη φορά γράψατε λόγια όμορφα, "αεράτα", από εκείνα που κερδίζουν εντυπώσεις (;;;) και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα προόδου, πολιτισμού, έναν Ευρωπαϊκό αέρα...

Πείτε μου όμως τώρα ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ με παραπομπές και πηγές - επιστήμονας είστε άλλωστε - σε ποια ακριβώς Ευρωπαϊκή πόλη:

1) Περιφράσσεται ταυτόχρονα ολόκληρο το κέντρο της πόλης, το οποίο σημειωτέον είναι κατοικημένη περιοχή; (δλδ δεν πρόκειται για το City του Λονδίνου)

2) Η περίφραξη ξεκινάει (from day one όπως λένε στην Ευρώπη) με εξώφθαλμα επικίνδυνο λάθος.

Έγινα "γραφική" δυο μέρες πολεμώντας με την παράνοια των συντελεστών του έργου για να αποδείξω το αυτονόητο: οι βίδες τοποθετούνται με το κεφάλι προς την πλευρά των πεζών. Πείτε μου σε ποιο ευρωπαϊκό τοπίο θα έπρεπε να δημοσιεύει κείμενα και να ωρύεται live απλός πολίτης προκειμένου να διορθωθεί το λάθος (και λύστε μου με την ευκαιρία την απορία: φύσηξε κανένας ευρωπαϊκός άνεμος και ως δια μαγείας αφαιρέθηκαν τα επικίνδυνα σπειρώματα και τοποθετήθηκαν σωστά οι βίδες;) "Ευτυχώς" το πρόβλημα αυτό αποκαταστάθηκε με μόλις δυο ελαφρούς τραυματισμούς πολιτών. 

3) Στην περίφραξη παραμένει δεύτερος κίνδυνος, ακόμα μεγαλύτερος από τις βίδες. Πείτε μου λοιπόν σε ποια ακριβώς ευρωπαϊκή πόλη, την οποία θαυμάζετε για τον πολιτισμό της και θέλετε να κάνετε αντάξιο σύγκρισης το Αργοστόλι, θα άφηναν ποτέ οι υπεύθυνοι ενός δημόσιου έργου εκτεθιμένη στο ύψος του αγκώνα ενός μετρίου αναστήματος ενήλικα (και αντίστοιχα στο ύψος του κεφαλιού ενός παιδιού δημοτικού) την αιχμηρή ακμή λαμαρίνας σε ολόκληρη την περίμετρο του έργου; Δοκιμάσατε κ. Κεκάτε να περάσετε το δάχτυλό σας πάνω στην επιφάνεια αυτή να δείτε τι θα συμβεί; Είμαι βέβαιη πως από πρώτο χέρι γνωρίζετε ότι τα παιδιά είναι "περίεργα". Γνωρίζετε επίσης ότι τα παιδιά και οι έφηβοι αστειεύονται, πειράζονται, σπρώχνονται... Αν ήσασταν ακόμη μάχιμος στο Νοσοκομείο, πώς θα αντιδρούσατε αν βλέπατε στα επείγοντα να φέρνουν μικρό παιδί μέσα στα αίματα επειδή τραυματίστηκε πάνω στη μάτιση της λαμαρίνας, που κόβει σαν ξυράφι; Δεν θα κατεβάζατε καντήλια για την αναισθησία των υπεύθυνων του έργου;;; 

Με τα κόκκινα βέλη δείχνω την άκρως επικίνδυνη ακμή της λαμαρίνας που κόβει σαν ξυράφι (ΜΗΝ το δοκιμάσετε!Προειδοποιήστε τους αγαπημένους σας να περπατούν μακριά από τη λαμαρίνα μέχρι να κάνουν κάτι οι υπεύθυνοι του έργου!!!)


4) Σε ποιο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό θα άφηναν τους τουρίστες απροσανατόλιστους και ανενημέρωτους για το πώς θα βγούν από το λαμαρινοδιάδρομο, και πού θα βρεθούν; Ή μήπως αναβιώνεται στην πλατεία Αργοστολίου ο αρχαίος μύθος του Λαβύρινθου ως τουριστική ατραξιόν;

5) Σε ποια σεισμογενή ευρωπαϊκή κωμόπολη θα αδιαφορούσε παντελώς η δημοτική αρχή για την πλήρη ανυπαρξία ελεύθερου και ανοικτού χώρου όπου θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν κάτοικοι και επισκέπτες σε περίπτωση σεισμού; Αν ξεκινούσαν και πάλι τα σεισμικά φαινόμενα που εκτυλίχθηκαν τον Ιανούαριο - Φεβρουάριο του 2014 - ή αν ο Εγκέλαδος είχε χτυπήσει όχι πάνω από 100 χλμ νότια την περασμένη εβδομάδα - τι θα γινόταν; Αλλά δεν χρειάζεται να επεκταθώ, έχει ήδη κάνει εμπεριστατωμένη ανάλυση για το θέμα συμπολίτης μου, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά που ασχολήθηκε με το θέμα για να μη νιώθω μόνη (και όχι μόνο... με έχει χαρακτηρίσει και κακοήθη στο παρελθόν ο κ. Κεκάτος επειδή αποκαλύπτω στους αγαπημένους του Ευρωπαίους την αδιαφορία του Δήμου Κεφαλονιάς για τα ΑμεΑ. Εν τω μεταξύ τώρα θυμήθηκε και τα αναπηρικά αμαξίδια!!!)

Όπως βλέπετε δεν αναφέρθηκα καθόλου στην αναγκαιότητα των έργων: οι συμπατριώτες μου ψήφισαν για δυο συναπτές τετραετίες την συγκεκριμένη δημοτική αρχή οπότε δεν πέφτει λόγος σε μας τους υπόλοιπους που ζούμε ανάμεσά τους για το πού θα επενδύσουν τα κονδύλια τους. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ να κινδυνεύουμε να κυκλοφορήσουμε εμείς και τα παιδιά μας στην πόλη μας μέχρι να γίνουν τα έργα. Το εργοτάξιο αυτό είναι ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και ως τέτοιο το κρίνω, με την ιδιότητα επιπλέον του μηχανικού που μπορεί να εντοπίσει και να στοιχειοθετήσει τους κινδύνους αυτούς. Και ανυπομονώ να ακούσω τι θα πουν απόψε στο ΤΕΙ οι συνάδελφοί μου περί της "ασφάλειας" του έργου αυτού. Επιπλέον, τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι μηχανικοί του νησιού θα θέλαμε να μάθουμε αν και πώς έχει πιστοποιηθεί αυτή η "ασφάλεια". Και θέλουμε να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες ΤΩΡΑ, προκειμένου να μην σημειωθεί ούτε ένας τραυματισμός. Γιατί αν συμβεί έστω και ένας θα είναι ΗΔΗ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.

Βαγγέλη ειλικρινά λυπάμαι που αναγκάζομαι να εκφραστώ δημόσια με τον τρόπο αυτό. Κάποτε είχαμε μια φιλική σχέση, και δεν ξεχνώ ποτέ πόσο με βοηθήσες με την επιστημονική σου ιδιότητα σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Όμως οφείλω να προασπίζομαι την κοινή λογική και την ασφάλεια, από ευαισθησία και ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο. Αν αδιαφορούσα θα ήμουν "δευτεράντζα" και ελπίζω να μην έχεις ξεχάσει τι εννοώ. 

Σωστή επισήμανση εργοταξίου στο πρωην ξενοδοχείο Cephalonia Star: δεν χρειάζεται να πάτε μακριά για να πάρετε ιδέες, μια βόλτα μέχρι την παραλία αρκεί.

Λεπτομέρεια ασφαλούς μάτισης λαμαρινόφυλλων στο ίδιο εργοτάξιο. Επίσης, προσέξτε ότι τα φύλλα έχουν τοποθετηθεί με τις πτυχώσεις κατακόρυφα. 

Κι εδώ μια φωτογραφία από το εργοτάξιο ανάπλασης, στην Παναγή Βαλλιάνου στο ύψος του αρχαιολογικού μουσείου. Εδώ δεν υπάρχει επικίνδυνη μάτιση, απλά επειδή το ύψος της περίφραξης περιορίστηκε στο πλάτος ενός φύλλου λαμαρίνας!  Στην πλατεία πυρηνικό σταθμό φτιάχνετε και έχετε υψώσει 2 μέτρα μέταλλο;


Φιλικά,
Μ. Θεοφιλάτου
Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός & Τ.Υ.  Π.Σ.Π.Π.
Καθηγήτρια Πληροφορικής στη Β/βάθμια εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου